زیاده روی در غذا خوردن
طغیان در نعمتها یعنی انسان به جای بهره گیری از آنها در راه اطاعت خدا و سعادت خویش، آنها را وسیله گناه، ناسپاسی و گردنکشی قرار دهد.
طغیان در نعمتها یعنی انسان به جای بهره گیری از آنها در راه اطاعت خدا و سعادت خویش، آنها را وسیله گناه، ناسپاسی و گردنکشی قرار دهد. إفساد بیرون بدون ارتباط با فساد درون نیست، زیاده روی و تلنباری غذا از نظر فیزیولوژی، سوخت و ساز و فعل و انفعالات دستگاه گوارش را در آستانه اشباع و نهایتا خستگی و کوفتگی قرار می دهد. تأثیرات این فعل و انفعالات بر سیستم عصبی هرچند تا به حال اثبات نشده است، اما به نظر می رسد بر اثر رابطه متقابل بین تغذیه و حالات کسل کننده یا شادی آور، انباشت غذا، در دراز مدت تأثیر منفی بر عملکرد عصبی و روانی گذاشته و زمینههای بدخلقی، کج اندیشی و فساد را مهیا می سازد. این امر از آن نظر اهمیت دارد که معمولا شکم پروری، یا ناشی از ناز پروردگی است، یا به معنای رفاه طلبی و تجمل خواهی است.
امام رضا در رساله ذهبیه می فرماید: بدن آدمیزاد به منزله زمین است، به تدبیر درست در خوردنی ها و نوشیدنی ها، صحیح و صالح می ماند و سلامت در آن بر قرار می گردد. بنابراین، در آنچه موافق و مناسب معده و مزاج تو است فکر کن در چیزهایی که بدنت از آن نیرو می گیرد و به آن تمایل دارد. کسی که زیادتر از حد لزوم طعام بخورد، به بدن خود غذا نرسانده، بلکه ضرر زده است و کسی که به اندازه لازم بخورد بدون کم و زیاد، به مزاج خود خدمت کرده است. راه تندرستی این است که هنوز اشتها به طعام داری دست از خوردن بکشی. این چنین غذا خوردن برای معده و بدنت صالح تر، برای عقلت پاکیزه تر و برای جسم و شکمت سبک تر است.
در وصیت حضرت علی به فرزندشان امام حسن ، چهار نکته اساسی در بی نیازی به طبیب وجود دارد: ۱. تا گرسنه نشده ای غذا نخور؛ ۲. و هنوز اشتها داری دست از غذا بکش؛ ۳. و غذا را خوب بجو؛ ۴. قبل از خوابیدن، قضای حاجت کن.
معده ما دندان ندارد، لذا در دهان، دندانها که وظیفه شان جویدن و خردکردن است، سهولت هضم در معده را باعث می گردند، سهولت هضم به معنای سلامت سیستم گوارشی، دریافت بهینه مواد غذایی و کارکرد صحیح این سیستم، و نهایتا سلامت و طول عمر است. معیار مشخصی برای جویدن وجود ندارد، بعضی غذاها با ۲ بار، پاره ای با ۲۰ بار و برخی با ۴۰ بار قابل بلعیدن هستند. ملاک اصلی این است که غذا چنان جویده، و با بزاق ترکیب شود که به راحتی قابل بلعیدن باشد. در اصول تغذیه اسلام، مصرف غذای تازه مفید، و عامل سلامت و جوانی است، و مصرف غذای مانده مکروه است.
در تعالیم طبی امام صادق تأکید شده است که: گوشت مانده یکی از عوامل اثرگذار و مهم تضعیف قوای بدن و اتلاف قوت آن است. آن حضرت گوشت کهنه را از اسباب پیری زودرس معرفی می کنند. (فن آوری امروزه که برای پرهیز از کهنگی و فساد مواد غذایی، آنها را منجمد، یا از مواد نگهدارنده استفاده میکند هم چنان، و کم و بیش زیانهای غذاهای مانده را حفظ نموده است. بدبختانه بشر عصر جدید از این طریق نمی تواند به سلامت و طول عمر دست یابد). در فصولی مانند بهار که زمان تحول طبیعی، شادابی و سلامت است، پرهیز از غذاهای سوء و گرایش به خوردن خوراکی های لطیف، مثل گوشت، تخم مرغ، عسل و شربتهای طبیعی حائز اهمیت است.
غذاهای مناسب در ماه اول بهار عبارت است از: خوراکیهای لطیف، گوشت، تخم مرغ نیم برشت و نوشیدن شربت، پس از آنکه با آب خالص تعدیلش کرده باشند، اما نکته اساسی که خصوصا امروزه در تغذیه از آن مراقبت شدید می شود، اسراف و زیاده روی همین خوراکی های لطیف است. زیاده روی درگوشت و تخم مرغ، خصوصا اگر روغن اندود باشد، زیان های فراوانی به سلامت انسان می رساند. در همین باره امیرالمؤمنین علی علیه السلام می فرمود: شکمهای خود را گورستان حیوانات قرار ندهید.
گوشت و تخم مرغ محرک اعصابند، به انسان جرئت و استقلال و بلندهمتی میدهند، خون را قلیایی میکنند و به ماهیچه های بدن طراوت و خاصیت ارتجاعی می دهند و کمبود آنها باعث عوارضی مانند اختلال های عصبی، ضعف قوای باصره، و تکلم، عقیمی و سقط جنین می شود، امام صادق فرمود: هر کس چهل روز گوشت نخورد، خلقش بد و عقلش کم می شود. اما معمولا زیانهای مصرف بیش از اندازه آنها بسی پیچیده تر است.
در طب الرضا، و در فصل بهار نوشیدنی های مسهل، مثل فلوس و سایر گیاهانی که در طب سنتی موجود است، غذاهای سرخ کرده و بریانی ها تجویز می شود، ولی خوردن سیر و پیاز، ترشی، میوه های نارس و ترش، غذاهای شور و گوشتهای غلیظ، مانند کله پاچه و گوشت گاو، خامه و ماست ترش تجویز نمی گردد. در حدیثی نبوی آمده است: خوردن گوشت با تخم مرغ، قوه باه را زیاد می کند. رسول اکرم باز فرمود: وقتی داخل شوید به شهری که مرض عمومی و بیماری شایع در آنجا باشد، از پیازش بخورید که پیاز، چشم را روشن، مون را پاکیزه، منی را فراوان، قوت پاها را زیاد میکند و سیاهی رنگ و رخسار و خستگی را برطرف میکند. در اصول کافی، از امام رضا نقل است: خوردن باقلا، ساقها را پر مغز و خون تازه تولید میکند.
منبع: رمز سلامت و طول عمر، حسین حسنی، صص58-52، مؤسسه بوستان کتاب، قم، چاپ اول، 1391
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}